Ми переможемо!

#слава Україні
#героям слава

СПИС
ГІППОКРАТА

 

Слово медичного працівника є не меншим лікувальним засобом, ніж пігулки та процедури; воно як той спис може боляче вразити, чи потрапивши точно в ціль – допомоги пацієнту краще зрозуміти свою хворобу і мобілізувати усі зусилля на боротьбу із нею. 

У Вашковецькому медичному фаховому коледжі 25 жовтня 2023 року відбулася конференція на тему: «Психологічні основи спілкування з пацієнтом в повсякденній роботі медичного працівника», яка тісно переплітається з Кодексом медичної сестри України. Організаторами конференції були викладачі Ольга Мороз та Олена Кожевнікова.

У конференції взяли участь студенти 1 курсу (11) Віталій Радиш  з доповіддю «Психологічні умови спілкування по догляду за пацієнтом», Анна Ткач 2 курсу (9) висвітлила тему «Спілкування в професійній діяльності медичних сестер», Тетяна Середюк 2 курсу (9) презентувала: «Складні для розмови з пацієнтом питання», Соломія Лукинюк 2 курсу (9) доповіла про «Умови, що сприяють ефективному спілкуванню», Ірина Новотна 2 курсу (9) виступила з  темою: «Відстань між співрозмовниками та особистий простір», Антоніна Никорович 4 курсу (9) розкрила тему: «Допомога медичній сестрі, яка зіткнулася з агресивною поведінкою пацієнта», Надія Гринюк розкрила тему: «Правила спілкування медичних працівників з важкохворими» і  Марія Шпинта 3 курсу (11) з темою: «Егогенія та ятрогенія, причини їх виникнення» завершила першу частину конференції. Другою частиною була демонстрація поведінки медичних працівників у вигляді сценок у яких взяли участь студенти 4 курсу (9) – Михайліна Шпетько, Тетяна Луцик, Олена Бубульчук та студенти 3 курсу (11) – Лілія Гринюк, Христина Ямборчук, Анастасія Потоцька, та Тетяна Гуцул.

Також студенти продемонстрували психологічний танець в, якому наглядно показано, як необережне слово медичного працівника накладає відбиток на психологічному стані пацієнта за участю  Ірини Єленюк, Дарини Дарійчук, Ольги Малванюк, Тетяни Луканюк, Єлизавети Бабенко, Олександри Вовненко та Богдани Шпиток.

Висновком  конференції вкотре довели, що медицина  і суспільство не протистоять один одному, перебуваючи в складній взаємодії. Медицина вільно чи мимоволі впливає на суспільство, змінюючи його. Від дотримання медичних норм у різних сферах діяльності людей залежать життя і здоров’я кожного, і суспільство зацікавлене їх враховувати.

У лікувальному процесі розрізняють кілька видів спілкування між пацієнтом і медичною сестрою, і від фахівця значною мірою залежить, який вид спілкування буде встановлено. Однак у будь-якому випадку необхідно дотримуватися певної тактики стосовно пацієнта, щоб заслужити його довіру до себе. Отже, особистість медичної сестри, стиль і методи її роботи, вміння впливати на пацієнтів і спілкуватися з ними – важливий елемент не лише лікувального процесу, а й психологічного спілкування медичного працівника з пацієнтом.

 

Викладач — Олена Кожевнікова